zondag 22 april 2012

Hollandse melkkoeien in de woestijn...

Beste lezers,

Ik loop een beetje achter met de verhalen. Het is hier nogal druk, vandaar.
Dit bericht gaat nog over mijn eerste periode in Saudi-Arabië, voordat ik naar NL kwam begin april.
Een van de laatste dagen van mijn eerste bezoek ben ik met mijn Roemeense collega's Mihai en Liviu op één van de immense melkveebedrijven van Almarai op visite geweest. De bedoeling was dat wij op dat bedrijf een kleine trainingsunit zouden krijgen als Animal Production specialisatie. Blijkt nu dat dat sowieso niet mogelijk is. Ja, het is wel mogelijk maar dan gelieve op een ander bedrijf van Almarai, waar de "uitgeselecteerde" koeien naartoe gaan als laatste station voor de slacht. En dat zijn er slechts 15.000 per jaar...
Echter is dat bedrijf 75 km. van DFP vandaan... Kost je dus minimaal 1,5 uur aan reistijd.
Enfin, we roeien met de riemen die we hebben, alleen moet ik daarbij vermelden dat de betreffende riemen erg kort zijn...
Nu dan iets over het melkveebedrijf. Almarai heeft in totaal rond de 60.000 stuks melkvee (en dat is dan inclusief jongvee, drachtige en droogstaande koeien). Per dag produceert Almarai zo rond de 2,5 miljoen liter melk... dus... Wij zijn op een bedrijf geweest met in totaal rond de 9.000 dieren; waarvan zo'n 5.800 melkkoeien.
Er wordt 24 uur per dag gemolken. Neeeee, en niet omdat het zo ouderwets is in de melkput; in tegendeel - de koeien worden 4 keer per dag gemolken, en dat gebeurt met 4 x 50 = 200 koeien tegelijk. Een bizar gezicht zo groot als die melkput is. Melkput? Melk-gracht komt dichter in de buurt.
De koeien produceren tegen de 50 liter per dag. En als madam onder de 30 liter wit goud per dag komt kan ze vertrekken...
Uitgaande van een gemiddelde waterbehoefte van de koeien van 200 liter per dag is er op dit bedrijf per dag (!) al bijna 1,2 miljoen (!!!) liter water nodig voor alleen de 5.800 melkkoeien... Het totale watergebruik van het bedrijf licht rond de 5 miljoen liter per dag.... Dus.... Ik heb besloten dat ik af en toe best een minuutje langer onder de douche mag staan!

Als ik serieus over dit aspect (water) praat dan is het zo dat Saudi-Arabie zich absoluut geen zorgen maakt om de olievoorraad (peak oil); maar dat er wel degelijk een peak water is voor het land.

Ik heb thuis echt even tijd en een moment van bezinning nodig gehad om alles tot me door te laten dringen... Het is echt massaal! Niet alleen fysiek maar ook de denkwijze.
Genoeg geschreven voor dit bericht; ik zeg: oordeel zelf aan de hand van onderstaande plaatjes! Bij vragen let me know!


V.l.n.r.: Liviu Butnaru, Mihai Obada, Ted
 
Zie de melk-tankauto...die is al aardig...en dan staan er nog even 8 melkopslagtanks...

Op de achtergrond door de palmbomen de stallen waar de melkkoeien gehuisvest zijn.

De melkstal; 4 x 50 = 200 koeien per ronde (!!!), 24 uur / dag! Voor de technici: dit is een Rapid Exit melkstal systeem.

Hier zie je 2 x 50 = 100 plaatsen. Het gangpad is lekker breed; dat werkt prettig. Achter in de melkput zie je het team Filippinos aan het melken. Achter waar ik sta dus nog eenzelfde stuk melkstal...

De werking van het Rapid Exit systeem: alle koeien kunnen tegelijk (=Rapid) uit de melkstal (=Exit).

Even schoonmaken (we hebben nog 3,5 miljoen liter water over voor vandaag joh...). De volgende lichting zwart-witte dames komt er al weer aan.

Met papieren doekjes uit de kontzakken maakt de Filippino het uier schoon. In de wachtruimte worden de uiers overigens al gewassen door een soort fontein-douche uit de grond...heh! Weer een miljoen liter water foetsie... Met de gekrulde slang wordt jodium op de spenen (en in dit geval het halve uier) gespoten als ontsmettingsmiddel.

Kijk eens wat een aders! Geloof mij: er zitten wel wat pakjes melk in dit uier!

Door het dak zie je het sprinklersysteem waarmee de koeien automatisch worden afgekoeld als de temperatuur boven de 25°C komt... dat is al veel te warm!

Jaja, met een dikke jeep door de stallen... Hier krijgen we tekst en uitleg van de KI (=kunstmatige inseminatie) man. Aardige kerel; bij mijn tweede bezoek aan het bedrijf met Rinze, Simon en Cees op woensdag 25 april kwam ik hem in de melkput tegen en hij wist nog heel goed wie ik was!

Op de voorgrond zie je de hokjes waar de kalfjes in zitten (500 stuks). Op de achtergrond de duizenden balen Alfalfa hooi. Deze balen wegen meer dan de gemiddelde personenauto! 22.000 kilo per dag voor de melkkoeien! En dan nog de andere ingrediënten in het rantsoen...

Met extra oog voor dierwelzijn... ahum?!

Het jongvee... Kale boel was mijn eerste impressie. Die gedachte werd bevestigd door het constateren van enkele gedragsstoornissen bij deze groep dieren.
  
Stallen waar de melkkoeien zijn gehuisvest. Gelukkig! Ze kunnen wel onbeperkt naar buiten de groene weide in... Op zich is zand als ondergrond niet verkeerd voor koeien; de klauwen zagen er behoorlijk uit!
  
De generatoren van het melkveebedrijf... "Hebt u wel een roetfilter geïnstalleerd meneer?"
 
Tja, dat lust ook wel wat...; een voorraadje diesel...
 
Eén van de voercomponenten; katoenzaad - rijk aan goede oliën.

1 opmerking:

  1. Toch indrukwekkend om Nederlands melkvee te zien in zo'n verre woestijn tussen de palmbomen. En we mogen best trots zijn op onze melkcultuur, toch een van de beste in de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen