zondag 25 maart 2012

DFP

Hallo!
Zoals aangegeven zou ik in een volgend bericht uitleggen wat ik allemaal uitspook in de woestijn.
Ik werd begin November 2011 op dit project (want dat is het) geattendeerd via mijn werk als ZZP-er bij PTC+ in Barneveld. Ik wist dat het richting de zomer in Barneveld rustiger zou worden, en ook mijn toekomstige baan bij Stichting Uit Je Eigen Stad in Rotterdam zou nog even op zich laten wachten. Omdat ik wel iets om handen wilde hebben ben ik om te beginnen naar de informatiebijeenkomst m.b.t. dit project gegaan...en toen zat ik ineens in de woestijn ;-)
Het project in z'n geheel duurt ongeveer 5 jaar, en heeft als naam DFP (Dairy and Food Polytechnic). Ik ben in eerste instantie betrokken bij het project voor ongeveer 5 maanden. De inhoud van het project gaat over het scholen van Saudi-Arabische jongeren die klaar zijn met hun HAVO (...om een vergelijking met NL aan te geven...wellicht is het niveau nog wel lager). Saudi-Arabië heeft zich als doel gesteld om de huidige +/- 8 miljoen buitenlandse werknemers te vervangen door inlandse bevolking. De onderliggende reden is echter de verwachting dat binnen nu en een aantal jaren de groep Saudi's tussen grofweg 12 en 20 jaar met enkele miljoenen zal toenemen... Voor die groep moeten arbeidsplaatsten worden gecreëerd. De Saudi-Arabische bevolking is relatief jong, waarbij de jeugdwerkeloosheid behoorlijk is (een mentaliteitskwestie...) en het beroepsonderwijs lange tijd verwaarloosd is. De overheid heeft dus nog een flinke klus te klaren. En om dit te kunnen realiseren heeft de overheid enige tijd terug een campagne gestart om 100 Polytechnics te bouwen die zeer diverse vormen van beroepsonderwijs aanbieden. DFP is dus één van de Polytechnics. DFP is in 2009 tot stand gekomen toen de chairman van Almarai Company en de gouverneur van de Technical and Vocational Training Corporation (TVTC) hun handtekening zette onder een zogenaamd "Memorandum of Understanding"... een intentieverklaring. Aangezien Almarai een privaat zuivelconcern is, en TVTC onderdeel is van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (NL Min. SZW) van Saudi-Arabië is DFP daarmee een "Public - Private Partnership" onder de Saudi-Arabische overheid. Deze juridische vorm is nieuw in het land en zorgt nog steeds voor de nodige obstakels. Er zijn ook alleen "Public" DFP projecten, echter is een groot voordeel van een "Public - Private Partnership" dat de studenten die hun diploma halen verzekerd zijn van een baan; in dit geval bij de "Private Partner"  Almarai.
CINOP is de organisatie in Nederland die het project uitvoert, en voor de kennisinhoudelijke kant samenwerkt met het AOC in Leeuwarden. Ik ben aangesteld bij het AOC...als docent.
Op dit moment biedt DFP 3 specialisaties aan. Dit zijn: 1) Dierlijke productie (melkvee en pluimvee(vlees)), 2) Voedseltechnologie (zuivel, pluimveevlees en bakkerij) en 3) Onderhoud en Reparatie (bedrijfs("farm")technologie en voedselverwerkingstechnologie).
Ik ga me bezighouden met de eerste specialisatie; Dierlijke productie. Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van de lesplannen voor een aantal vakken binnen genoemde specialisatie. Dit is allemaal nog ter voorbereiding; het derde trimester start op zaterdag 21 april (jaja, dat is voor de Saudi's de maandag...). Het trimester eindigt op woensdag 25 juli (even oefenen....dat is dus vrijdag in Saudi-Arabië...eigenlijk wel logisch). Op donderdag 31 juli vlieg ik dan terug naar Nederland!
Om jullie als trouwe volgers een idee te geven van de gang van zaken hier bij DFP volgen hieronder nog enkele foto's.


Tot het volgende bericht! Groeten, Ted


Studenten

DFP kantoor


Mijn bescheiden dienstautootje; een
volle tank 95 (100 ltr.) kost wel €9,50



DFP gebouwen

Mijn hotel/appartement in Al-Kharj





Route van het hotel naar DFP


Almarai en landbouwgebieden



Al-Safi melkveebedrijf

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen hoe het je allemaal vergaat daar Ted! Vette wagen :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ted, wat een indrukken heb jij te verwerken en wat een ander land. Tjonge ik ben diep onder de indruk van je verhaal en de plaatjes die jij maakt en ons toont. Hoe zijn je contacten met collega's daar? Heb je het naar je zin? Een hartelijke groet van Nenske.

    BeantwoordenVerwijderen