Beste lezers,
Uit verschillende hoeken kwamen al opmerking dat het wel weer tijd is voor een nieuw bericht....jaja, daar denk ik hetzelfde over hoor! Alleen ben ik een beetje druk geweest en er hebben zich nogal wat problemen voorgedaan met het internet. Om het goed te maken heb ik speciaal voor jullie 27 foto's bij dit bericht gevoegd...
Ik wil jullie in dit bericht graag meenemen in de praktische lessen van afgelopen week. Mijn zeer gewaardeerde Roemeense collega Mihai Obada en ik hebben erg genoten tijdens deze lessen. En de studenten volgens ons nog meer! En dat gaan jullie hieronder zelf zien!
Mihai en ik zetten deze manier van lesgeven samen voort; in de hoop dat we zo de meeste leerlingen bij de les kunnen houden en in staat zijn om hen iets te leren.
Overigens volgen op zeer korte termijn nog een paar berichten; vanochtend heb ik namelijk met mijn andere collega Simon Feersma-Hoekstra (ja, hij is een Fries) nogal wat beleefd op de kamelenmarkt van Al-Kharj!
Houd mijn blog dus weer goed in de gaten de komende tijd, en voor nu veel plezier met de leerlingen!!!
|
Inmiddels ben ik alweer verhuisd naar het kantoortje links van deze. Het werd mij iets te warm met de 2 ramen... en wat een vliegen! Mensen, ik heb serieus al een vliegenmepper aan stukken gemept! Persoonlijk vind ik het bureau wel in Saudi-stijl. Mijn laptop staat erbij omdat de desktop niet altijd even soepeltjes werkt...
Als de stroom uitvalt op DFP (en dat gebeurt nogal eens) ligt het hele computernetwerk eruit en moet alles weer opnieuw worden geïnstalleerd. Pff, en er staan nogal wat computers; al mijn collega's hebben er sowieso een.
Dit is dus de keuken van 'teacher Ted'. En zo af en toe werk ik ook gewoon in mijn appartement/hotel, met name in de weekenden (donderdag en vrijdag dus).
|
|
Onderwerp van deze les: hoe nemen we een melkmonster van de koe. Salem Abdullah Alsoreih (links) en Mohammed Saad Jamaan AlSeed nemen de aftrap met een hele mooie demonstratie! Mihai kwam voor deze les met het briljante idee om handschoenen te vullen met water en 1 vinger af te binden als ware het een uier met spenen. Toen ik het water ging halen leek het mij goed om er koffiemelk bij te mengen om de substantie wat echter te laten lijken (op melk dus). Helaas kwamen we die eerste les niet toe aan het daadwerkelijk nemen van de monsters, en bleven de handschoen een nacht liggen. De warmte, met de factor tijd en melk zorgden de volgende ochtend voor een minder aangename geur. Die heb ik er toen snel afgespoeld en de leerlingen konden aan het melken!
|
|
Beste mensen, ik heb 20 leerlingen op papier in mijn klasje, en als jullie goed op de foto kijken kunnen jullie er 18 tellen. Er zit nog 1 leerling links buiten de foto. Ofwel, op dinsdag 15 mei waren 19 van de 20 leerlingen vanaf de 3e sessie present. Dat is 95% (!) Ok, we hebben het dan wel over 09:30, maar toch.
Je kunt op deze foto ook goed zien hoe ik mijn klaslokaal heb ingericht; veel collega's zijn erg jaloers op mijn tafels en deze opzet. Heb ik toch maar even goed over nagedacht! Het werkt ontzettend prettig!
|
|
Op de voorgrond meneer Solaiman Ali Alshowayman... Die namen...pff. Ik ken nu wel al mijn leerlingen bij hun voornaam! Ali Ibrahim wil ook graag proberen een monster te nemen; prima! Fahd Shabeeb assisteert hem. Deze laatste leerling loopt de kantjes er vanaf als we hebben over zijn houding. Ik hem al een keer naar de studentendecaan (Ibrahim - zie een eerdere foto met mijn collega's) gesleept omdat ie zat te eten in de kantine om 12:00 uur, terwijl hij in de klas aan mij aangaf dat hij naar de wc wilde. En om 12:10 uur hebben de leerlingen pauze... Dus ik was al vrij tolerant om hem op dat tijdstip überhaupt toestemming te geven om naar de wc te gaan!
Afgelopen week heeft meneer Shabeeb ook nog 2 counselling reports gescoord, waarbij ik hem met de tweede een officiële laatste waarschuwing heb gegeven. M.a.w.: als ik nog een "unwanted behaviour" van hem constateer vliegt hij de les uit, weer naar de studentendecaan! De counselling reports zijn ingevoerd om het discipline wat op te krikken bij de leerlingen.
Mijn collega Simon heeft namelijk al één van zijn studenten van DFP gestuurd, en daarmee feitelijk "ontslagen" bij Almarai. Meneer Turki (naam is wellicht verkeerd) "is namelijk gewoon gek", daar zijn de docenten het over eens. Relevant in deze is te weten dat meneer Turki een vrouw en kind heeft... Ik schat dat hij 23 jaar oud is. Om het verhaal van meneer Turki af te maken, op de dag dat hij daadwerkelijk te horen zou krijgen dat hij kon vertrekken belde Ibrahim (de studentendecaan dus) Simon op om te melden dat vader even 800 km. (!) had gereden om te horen wat er nu met zijn zoon aan de hand was...
Simon naar vader Turki toe en het bleek dat vader Simon groot gelijk gaf en zijn zoon in het openbaar heeft staan afstraffen, iets dat in deze cultuur erg beledigend is. Turki heeft een allerlaatste kans gekregen, en vader Turki begrijpt dit en is het er volkomen mee eens. De docenten die met deze leerling te maken hebben zijn het er echter over eens dat meneer Turki binnenkort zal vertrekken... hij is ten slotte "gewoon helemaal gek". Even een klein zijspoor, echter wel gerelateerd aan het onderwerp: discipline. volgende foto(s).
|
Urrr...waar blijft die melk?! Aaa...daar komt ie! Abdul-Aziz Yahia ook blij!
|
|
|
Super: de concentratie van Khaled! De docent steekt uiteraard ook de handen uit de mouwen!
|
|
Mijn koetje is nog steeds populair! Ali Saidan en Fares Mohamed willen dan ook graag op de foto met deze mooie dame ;-)
|
Hieronder volgen de foto's van het eierpracticum wat ik op dezelfde dinsdag met de leerlingen heb gedaan (sessie 4 en 5, het melkmonsters nemen was tijdens sessie 3).
Ik had Ali Hasan (met een reden) gevraagd om eieren mee te nemen voor deze les. Zelf had ik eieren uit de supermarkt meegenomen.Van tevoren heb ik Ali gevraagd of er een haan bij zijn kippen loopt. Dat hoopte ik. En dat was het geval. Een vriend van Ali had 10 eieren meegenomen, echter zijn er maar 5 aangekomen... "Ja hij had ze in zijn tas gedaan, en dat ging niet helemaal goed", vertelde Ali mij. Haha...
|
V.l.n.r.: Ali Ibrahim, Alhassan Ahmed, Abdul-Aziz Yahia en Hussain Sa'eed tonen trots hun eitjes. Leuke jochies zijn het eigenlijk ook...
Denk overigens niet dat de leerlingen uit zichzelf een potlood en tekenpapier meenemen naar de les; daar doen ze echt niet aan. Dus voor mij is het dan uitdelen en weer innemen aan het einde van het practicum (ze laten de materialen slingeren en raken het dan binnen een minuut kwijt).
|
Solaiman Ali en Mohamed Ahmed doen goed mee! We hebben eerst de verschillen (visueel en gevoel) tussen de eieren van Ali en de eieren uit de supermarkt benoemd en genoteerd. Hiermee stuurde ik een beetje in de richting van het belang van biodiversiteit in de agrarische wereld, geïllustreerd en onderbouwd met veehouderij-technische feiten.
(Niet lullig bedoeld; maar het hoogste percentage diabetes in KSA...)
|
|
|
Mooi zo Fares, jij hebt in ieder geval een vers ei! Met de drijftest heb ik de leerlingen uitgelegd hoe het komt dat een ei gaat drijven naarmate het ouder wordt, en waarom het dus zinkt als het nog vers is. Dat is aangekomen!
|
|
Voorzichtig Alhassan! Ali Ibrahim helpt hem dan ook een handje...haha!
|
|
Nadat we geconstateerd hadden dat alle eieren vers waren mochten
de leerlingen de eieren open maken met behulp van een schaar......
Jaja, het is behelpen zo nu en dan, maar het gaat! En de leerlingen
hebben zo wel mooi een leuke praktische les!!!
|
|
Overigens kwam Ali Hasan (op de foto achter meneer Shabeeb / de witte pet) met het idee om de bordjes met de eieren op het verhoogde middengedeelte in het Animal Science lab te zetten. Ik had gezegd dat ze bij elkaar moesten gaan kijken. Sommige leerlingen verbeteren de docent dus! Maar ik had al aangeven dat Ali bij de betere leerlingen hoort.
Leuk om te weten: ik heb de twee petten (Khaled en Fahd Shabeeb) een counselling report gegeven omdat meneer Shabeeb Khaled zei dat hij de gaskraan open moest zetten... Helaas voor hen kan ik de lol daarvan niet inzien en zijn ze bij mij dus aan het verkeerde adres! Of weten ze niet dat gas ook geluid maakt als het (onder druk) uit een kraan komt....
|
|
Dan nu een technisch verhaal: ongeveer in het midden in de onderste helft van de dooier zie je wat vage witte kringen. Dit is een ei van Ali Hasan...waar de haan bij de kippen loopt.... Dit is een bevrucht ei. Je kijkt hier naar een blastoderm / begin van een embryo!
|
|
In deze dooier zie je heel duidelijk een felle witte stip. Dat is noemt men een blastodisc. Dit zijn alleen de cellen van de hen. Een ei uit de supermarkt.
|
|
Dan gaan die jochies een beetje lopen pielen en dan krijg je dit; de eidooier vrijgemaakt uit het eiwit. Wel netjes gedaan.
|
|
Links de laboratorium manager Nazeer, uit India. Hij stamt net als ik uit het mooie jaar 1986. Ik geloof dat ik wel iets ouder ben. Rechts zien we de altijd behulpzame Nasser Mohamed Al-Nasser. Ik zei het al...die namen! N.B.: het kan overigens nog ingewikkelder hoor. Nasser behoort met Ali Hasan tot de betere leerlingen. Hij stelt hele pientere vragen! En hier hielp hij mij de potloden innemen die we eerder op de foto zagen.
Ben ik goed of goed als docent? Ik kan mijn aantekeningen op het whiteboard zelfs op de foto lezen!! Bij Cinop willen ze graag een elektronische leeromgeving middels een systeem genaamd Moodle. Docenten en leerlingen moeten op Moodle hun materialen kwijt kunnen, echter werkt het nu nog steeds niet. Ik geef mijn leerlingen gewoon het adres van mijn blog... haha. Jammer dat mijn verhaal in het NL is. De lesstof kunnen ze in ieder geval wel lezen.
|
De volgende foto's hebben betrekking op een combi-les van mijn Roemeense collega Mihai en ik op nog steeds dezelfde dinsdag 15 mei hebben gegeven (sessie 6 en 7).
Onderwerp van deze les: de Californian Mastitis Test (CMT). Hiermee kun je heel snel testen of een koe uierontsteking (mastitis) heeft met daarbij een beetje een indicatie van hoe erg de ontsteking is (sub-klinische mastitis). Voor de kritische lezers weer een technisch stukje. De CMT werkt als volgt: bij een uierontsteking (mastitis) zijn er meer leukocyten in het uier aanwezig. De reactievloeistof (chemische substantie) van de CMT reageert met materiaal van celkernen (van o.a. het verhoogde aantal leukocyten). Bij de volgende foto's enige uitleg.
|
Mihai geeft tekst en uitleg over de CMT. Zie je hoe fijn deze opstelling en de grote tafels zijn; je hebt alle ruimte om bij de leerlingen te komen en om ze dingen voor de klas te laten doen. Ook heb ik lekker de ruimte als ik iets presenteer.
|
|
Ja Hassan Ali, wat zie je daar allemaal? Teacher Ted zal het je vertellen: de kleurverschillen doen er niet toe. Het schaaltje (kwartier...van het uier) rechtsvoor bevat duidelijke vlokken. Dat betekent klinische mastitis. Maar klinische mastitis zie je ook aan de buitenkant van de koe. En wij hebben melk van een koe met klinische mastitis in het schaaltje gedaan... De CMT is bedoeld om koeien te traceren die sub-klinische mastitis hebben, en waarbij je geen signalen van een ontsteking kunt waarnemen aan de buitenkant van de koe. Het schaaltje linksvoor laat een sub-klinische mastitis zien; er ontstaat een soort gel waar je draden mee kunt trekken. Dat betekent in ieder geval een celgetal (aantal cellen per ml.) van meer dan 400.000, een volgende test meet het exacte aantal cellen.
|
|
Nasser, Alhassan en Fahad Mohammad kijken vol verwachting naar hun CMT.
|
|
Even sneaky Mihai vanuit de gang observeren in de les... Hij doet het goed hoor!
|
|
Kijk! Hardwerkende docenten!! Na de laatste les niet gelijk naar huis om te slapen (aldus de Saudische leerlingen...), maar nog even een korte evaluatie.
|
|
... En een mooie blije afsluitende foto. Het was een hele geslaagde lesdag!
|